04 July 2014

Ikan Swordtail

Rezeki datang dalam pelbagai bentuk.
Bukan sekadar wang, tetapi juga perkara lain.

Di saat semangat semakin luntur sebab ikan-ikan peliharaan
yang dibeli asyik mati saja kebelakangan ni, kejadian semalam
mengembalikan semula semangat untuk bela ikan.

Sebabnya, ikan Swordtail dah beranak!!
Ada 8 ekor anak ikan Swordtail.
Gambar tak sempat la nak ambil, malam nanti update lagi. 

*pinjam gambar Google, malam nanti post gambar sebenar.



30 June 2014

Sambung berblog?


Seperti yang tertera, adakah Alam Maya Liyana akan dihidupkan semula?
Sayang hendak tinggalkan semua kenangan yang pernah Alam Maya
Liyana lalui sepanjang hampir 4 tahun di Kuantan...
Mungkinkah?
Dan kenapa lama menghilang?

28 March 2011


awak ingat saya suka2 ke nak biarkan blog ni bersawang??!!

hari ni kita bercerita pasal B...
B apa, B yang kat tajuk entri hari ni la...

1. Bersawang...
ye ye aku tau dah lama tak update...
tapi aku tak ada cerita best2 yang nak dikongsikan...
sebab tu blog ni bersawang...

2. Belajar...
kenapa bersawang???
sebab sem ni banyak sangat assignment...
bermakna kena banyak menulis la jawabnya...
ni ikhlas dari hati, aku suka sangat kelas core course sem ni...
:D

3. Berpindah...
dalam tengah sibuk dengan assignment...
dapatlah pulak 1 khabar tak berapa nak best...
kena kosongkan bilik walaupun hati tak rela...
*sabar je la...

bila dah mula balik blogging ni, memang susah nak berhenti...
tiba-tiba rasa macam ada banyak benda nak kongsi...
kisah jadual exam final, esok-InsyaAllah...

20 February 2011

Cupcake...



the cupcake...

selepas pembalut dibuka...
okay cuma icing purple, tapi ada juga purple kan?? :P


the card...

hari ni ada orang bagi cupcake...
orang tu duduk dekat je dengan aku...
jeng jeng jeng...
siapa bagi???
siapa lagi kalau bukan my own roommate: Una...

cupcake & beberapa jenis hadiah lain adalah sempena projek budak2 Entrepreneur (Una tolong betulkan kalau salah)...
kebetulan roommate aku, Una ambil skill ni...
thanks Una for the cupcake, walaupun kami sayang nak makan tapi dah makan juga... :D

*agak-agaknya member 2 orang tu dah dapat ke Cadbury???
**pakej ni memang beserta kad... (^_^)

12 January 2011

Kuantan & Hujan...

permandangan dari bilik, 2 tahun lepas...

dah lama tak jenguk blog ni...
sejak masuk 3rd year 2nd sem ni, makin sibuk...
dengan kerja VA yang tak pernah putus-putus sejak minggu pertama sem baru...
minggu lepas dengan tutorial Computational Mathematics (susah nak faham mula-mula tapi aku suka... :D )

apa cerita sejak balik Kuantan???
Kuantan sejak bulan lepas, asyik hujan je...
syukur tak demam, kalau tak susah la...

cerita lain???
kena ulangkaji la...
sebelum cuti mid sem ada exam...
yeay, dah nak cuti...
harus balik KL sebelum birthday aku... :P


25 November 2010

Repeat: Di Mana Silap Kita?

'Sepanjang perjalanan kamu dalam menuntut ilmu, dari peringkat tadika hingga ke peringkat universiti, alam kehidupan di universiti adalah yang paling menyeronokkan dan kamu akan ingat hingga ke akhir hayat kamu.' Itulah kata-kata yang diungkapkan oleh guru tuisyen aku, 6 tahun yang lalu. Pertengahan tahun 2006 merupakan saat yang paling menggembirakan buat abah, sebab aku berjaya mendapat tempat di CFS IIUM. Abah lagi seronok daripada aku, kerana baginya bukan senang nak dapat UIA. Mendapat tempat di universiti untuk kursus yang tidak berapa aku minati memang besar cabarannya. Namun sebagai manusia biasa, kita tidak dapat semua yang kita mahukan dalam hidup ini.


Cabaran hidup bermula apabila keputusan akhir semester diumumkan. Kebijaksanaan, kefahaman dan usaha yang tinggi perlu seiring. Anda tidak akan berjaya jika hanya bersandarkan kepada kepandaian semata-mata, melainkan anda memang sangat genius. Faham tetapi tidak rajin berusaha pun tidak akan membantu. Begitu juga jika rajin tetapi faham tentang tugasan yang dilakukan pun tidak akan memberi sebarang faedah. Setiap daripada kita memang berbeza dan unik, maka penilaian kita terhadap orang yang gagal mana-mana subjek atau dalam erti kata lain repeater juga berbeza.


Lewat hujung semester lepas, aku berbual dengan seorang teman yang datang ke bilik aku. Berkongsi kisah mengenai isu ini telah membawa aku ke tahap yang lain. Kami mencari silap kami, kami pergi ke kelas, menyiapkan tugasan sebelum tarikh akhir, belajar dengan bersungguh-sungguh menjelang kuiz, peperiksaan pertengahan dan akhir semester, tetapi kami kecundang. Kami sedaya upaya cuba menyesuaikan diri mengikut rentak pengajaran dan pembelajaran pensyarah memandangkan setiap daripada mereka mempunyai pendekatan yang berbeza.


Selain itu, kami sedaya upaya menjaga hubungan baik dengan tuhan, ibu bapa kami, pensyarah dan juga kawan-kawan. Aku mengakui, kami risau jika gagal kerana ia menjatuhkan CGPA. Aku memang tidak suka dengan persepsi sesetengah orang yang mengatakan repeater wujud sebab tak belajar bersungguh-sungguh. Lagipun tidak elok untuk kita terus menghakimi seseorang tanpa usul periksa. Yang penting, muhasabah diri kita semula dan cari punca kepada masalah ini.


Aku bukanlah seorang yang pandai, pencapaian aku sederhana sahaja tetapi aku cuba sedaya upaya untuk berjaya. Dalam doaku, aku selalu meminta supaya diberikan pencapaian akademik yang baik, bukan untuk aku tetapi untuk kedua ibu bapa aku. Apabila aku gagal, aku kecewa kerana sedikit sebanyak kegagalan itu telah menghampakan mama dan abah. Walaupun di bibir mereka terucap kata-kata perangsang untuk aku terus berusaha pada semester baru, aku dapat rasakan hati mereka menangis.


Hidup ini penuh dengan kejutan yang tidak dijangka. Aku sangka dapat mengekalkan momentum yang sedia ada sejak peringkat matrikulasi, tetapi aku silap. Jika anda beranggapan anda akan sentiasa berada di atas, sila hentikan angan-angan itu kerana ia tidak selalunya indah. Kehidupan di universiti ternyata jauh berbeza dari kehidupan di sekolah menengah. Yang penting sentiasa beringat dan jangan terlalu selesa dengan kedudukan masing-masing.


Menjelang tiga semester terakhir aku di Kuantan, aku berharap aku akan menjadi seorang yang lebih cekal dalam menghadapi liku-liku kehidupan. Aku selalu titipkan doa semoga mama dan abah panjang umur dan dapat melihat aku terima ijazah di hari konvokesyen nanti. Selain itu, aku juga berdoa semoga aku akan sampai ke penghujung jalan ini, kerana inilah jalan yang telah aku pilih empat tahun yang lalu.


29 October 2010

Good Luck...

my roommate gave this to me last night...

creative, isn't it???


my final exams:
31th October: Advanced Calculus...
1st November: Advanced Mathematical Methods...
3rd November: Theory of Probability...
Bahasa Melayu for Science Student...
7th November: Financial Management I...
10th November: Introduction to Financial Mathematics...
13th November: Mathematical Analysis...

maybe I wouldn't be able to blog anything until 13th November...
but in case if I've something to share or if I've some time to blog, I'll do so...
until then, wish me best of luck in this final exams...
to all my friends, jawab final exam elok2...

18 October 2010

yesterday was the best day ever for this sem (so far)...
we went to Pantai Sepat, Kuantan for Community Service's big event...
my group organized a program for special kids from Sekolah Kebangsaan Kempadang, Kuantan...
*picture: credits to my friends, Linda & Putri...

there's letter 'A' behind the balloons on the left, because our program's name is "A Morning of Fun with Special Kids"...

the 1st part of the telematch, isi air dalam botol...

2nd part of the telematch, jigsaw puzzle...
and this is my group's puzzle, Toy Story...

when miss Secretary was talking to miss PM, accompanied by miss APM... LOL

during breakfast & that's my group...

last event, origami session...
from left, me, Farah, Zulfazli, Aini, Ikram, Latif and Iziani...

the hampers, good job Special Task...
two thumbs up... (^_^)

the VIPs'...

after the prize giving ceremony...

after the program...
from left, Una, Latif, Zul, Iziani, me and Pija...

just 1 more picture before we went back to UIA...

05 October 2010

All Grown Up...

we are just like them, all grown up...

this morning, I log in to Facebook as usual...

then I saw some pictures of my childhood friend...
she's engaged!!!

what else can I say except for being happy for her...
and not to forget my pray that her jodoh will last forever, InsyaAllah...

so far if I'm not mistaken, 3 of my friends already married and I don't know how many of them have been engaged, while others already graduated from the university...

how about me???
I'm a happy single girl...
still have 1 1/2 years to finish my study...
with some crazy plans (that maybe my mom wouldn't really like to hear)
for my future after I graduates from UIA...


27 September 2010

I Wish...



I wish that:
1. I can consistently maintain and try to increase my grades like I achieved last semester...
2. I can buy a new laptop since Mr. Asus Grey is heavy and big for me to bring along
around the campus...
3. I have 'wheels' to move around, hopefully (in my dreams)...
4. I can further my study somewhere else after this...
5. I still have the enthusiasm to blog like I used to have 2 years ago...

but most important...
I wish that I'll always be honest to myself in all circumstances...



;;